EN 16005 Deurautomaat beveiliging

WAT HOUDT DEZE NORM IN?

De EN 16005 is een Europese norm betreffende de veiligheid van personen, bij het gebruik van automatische deuren.

Deze norm is bepalend voor de veiligheid van personen bij het gebruik van automatische deuren voor toegang van personen, in vluchtroutes en voor automatische brand- en rookwerende deuren. Het gaat om draaideuren, schuifdeuren, vouwdeuren en carrouseldeuren die zich horizontaal bewegen.

De EN16005 norm dient te worden gevolgd voor alle nieuwe installaties. Reeds geïnstalleerde deuren zijn niet aan deze nieuwe norm onderworpen, maar kunnen bij een volgende officiële onderhoudsbeurt worden geëvalueerd op veiligheidsrisico’s en waar nodig aan de EN 16005 norm worden aangepast.

WAT WORDT ER VAN U VERWACHT?

Nieuwe installaties moeten volledig voldoen aan de EN 16005 norm.

Er moet periodiek onderhoud worden uitgevoerd aan de deur, op zijn minst 1 maal per jaar. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een bevoegd servicebedrijf en wordt schriftelijk gedocumenteerd.

Bestaande, oudere deuren kunnen bij het onderhoud tot in detail worden nagezien en aan de norm worden getoetst. Afwijkingen op de voorschriften kunnen worden geïdentificeerd en gedocumenteerd, waarna de eigenaar/beheerder van de deur wordt aangeboden de deur waar nodig aan te passen aan deze nieuwe norm.

Zowel de aandrijving als de accessoires dienen voorzien te zijn van merknaam en typenummer. Dit om de herkomst van de fabrikant te kunnen achterhalen.

Bij de betreffende deur dient te allen tijde een duidelijke checklist aanwezig te zijn waarop duidelijk de veiligheidsfuncties en veiligheidsproducten omschreven zijn.

WAT ZIJN DE MOGELIJKE GEVOLGEN BIJ NIET NALEVEN VAN DE EN 16005?

De consequentie van het niet naleven van de EN16005 normering is de mogelijkheid dat u bij aantoonbare nalatigheid, aansprakelijk wordt gesteld bij ongevallen.

HOE KUNT U AAN DE NIEUWE EN 16005 NORM VOLDOEN?

Er zijn een reeks producten ontwikkeld om tot een goede oplossing te komen. Veelal kan dit op de bestaande apparatuur aangesloten worden.

Waaronder Flatscans die tevens ook vingerknelbeveiliging hebben, deze functie voorkomt de knelling tussen de deur en het kozijn bij het sluiten van de deur.

WAT KAN ABL BEVEILIGING VOOR U BETEKENEN?

Wij van ABL zijn gespecialiseerd in mechanische en bouwkundige beveiliging. Wij helpen je graag aan het juiste product, bij twijfel over welk product je moet bestellen zijn wij je graag van dienst. Ben je opzoek naar een specifieke oplossing of naar een totaaloplossing voor uw deur? Laat het os weten en wij denken met je mee.

MEER INFORMATIE / AFSPRAAK MAKEN:

Voor verdere benodigdheden en/of meer informatie neem gerust contact op. Voor advies, levering en/of montage zijn wij je graag van dienst. Mail naar info@ablbeveiliging.nl of
bel 0318 48 14 32.

Of klik op de link hieronder:

Stel vrijblijvend je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.